Reseberättelse från Andalusien 2-7 maj 2016
Dag 1:
2/5 – Malaga – Fuengirola
Gick upp tidigt på måndag morgon för att hinna med planet till Malaga som avgick kl 07.00. Owe, vår reseledare, välkomnade oss på Arlanda och prickade av oss vid Norwegians incheckningsdisk. Vi var 36 st på resan. Efter incheckning intog många av oss en frukost.
Vid ankomst till Malaga kl 11.25 mötte oss vår reseguide Monica Mozo som var med oss hela veckan på våra utflykter. Hon bor i Fuengirola tillsammans med sin dotter Inez. Monica pratar flytande svenska eftersom hon bott och studerat en tid i Sverige. Vi åkte buss från Malaga flygplats ( 20 min) tills vi var framme i Fuengirola. Monica berättade att det fanns vissa områden med svenskar och andra områden med finländare o s v som bosatt sig på orten.
Då vi gick av bussen gick vi till vårt hotell Las Piramides och lämnade av väskorna i ett rum vid receptionen och begav oss till fots direkt för lunch på en tapasrestaurang som låg vid havet nära hotellet. Vi fick sju olika smårätter (skaldjursröra, sallad, friterade squashskivor med sås, spansk omelett, friterad bläckfisk, friterade sardeller, friterad makrill) samt vin/öl. Därefter incheckning på hotellet och något senare en kortare guidad rekognoseringstur runt omgivningarna.
Middag intogs på hotellet (buffé) runt kl 19.30. Innan dess samlades alla i hotellbaren för en välkomstdrink.
Dag 2:
3/5 – Malaga och besök på Piccassomuseet
Utflykt till Malaga. Första busstoppet var uppe vid ett utkiksberg med fin utsikt över Malaga.
Därefter åkte vi ner igen där två spanska guider mötte oss. Vi delades in i två grupper och vi fick en guidad tur i Malaga.
Vi besökte även Piccassomuseet. Vi fick inte filma där. Större ryggsäckar fick lämnas in. Inget intag av mat eller dryck tilläts. Museet var rigoröst övervakat med vakter i varje rum och kameraövervakning. Picasso föddes i Malaga. En staty finns av honom på ett torg i närheten av museet. Han var mycket produktiv. Det viktigaste för honom var att måla ansiktet. Övriga kroppsdelar var inte viktiga. De behövde inte vara proportionerligt rätt t ex. Målningarna lade han på hög i en skrivbordslådan, osignerade. Endast de tavlor han sålde signerade han. Han blev 92 år. I slutet av sitt liv bodde han i Frankrike. Han skulle åka hem till Malaga den dag Franco avgick men det skedde inte innan han dog, så han återvände aldrig.
Lunchen åt vi på en tapasrestaurang 3-4 rätter. Varje rätt innehöll någon form av potatis. Dryck vin eller Sangria.
Middag åt vi på restaurang The Old Fellow som låg i närheten av vårt hotell. 3-rätters: sallad, Gordon Bleau med hasselbackspotatis, sorbet samt vin/öl.
Den här dagen gick jag c a 8000 steg.
Dag 3:
4/5 – Granada med besök i Alhambra
Kl 08.30 bussutfärd till Granada (c a 2 tim) som under 1100-talet var det muslimska högsätet i Spanien. Granada ligger vid foten av Sierra Nevada och har 520000 invånare. Granada var morernas sista fäste. År 1492 fick de lämna över till spanjorerna. I Granada fick vi 2 tim ”egen tid”. Några shoppade och andra strosade runt och satte sig sedan och tog något att dricka. Därefter lunch på restaurang Capo Martin. 3 rätters (kålsoppa, potatis och fläskfilé, creme brulé) med vin.
Vidare buss till Alhambra den ”röda borgen” vars inre gömmer tjusiga palatsgemak med vacker arkitektur och fontäner. Blev ett världsarv 1984. Palatset byggdes upp av morerna och ligger högt placerat över staden Granada och med utsikt över Sierra Nevada. Visning med svensktalande fantastisk guide som även hon bott och studerat i Sverige. Var och en av oss fick en egen hörsnäcka vilket var väldigt bra. Vid entrén var det väldigt viktigt med gruppindelningen och antal deltagare så vi fick dela in oss i två grupper. Man tar in max 6000 besökare per dag. Alhambra har också en väldigt vacker trädgård. Där blommade bl a pioner i olika färger, vallmo, rosor, hibiskus, bouganvilla, iris, penseer etc. Jag var väldigt trött i ben och fötter efter den här dagen så det var skönt att få sätta sig på bussen för hemfärd.
Middagen intog vi på samma restaurang som föregående dag. 3 rätters, där huvudrätten var fisk. Några gick därefter på en promenad, några till rummet och några till hotellbaren. På kvällen var mina vrister och fötter svullna efter de senaste dagarnas promenader. Den här dagen gick jag drygt 12000 steg.
Dag4:
5/5 – Bergstur och lunch hos lokalbefolkning
Samling kl 08.30 för busstur upp i bergen. För den här turen krävdes det tydligen en lokalguide enl något reglemente. De var två stycken. Första stoppet var på ett ställe för att få smaka på ”churros”. Det är ett bakverk som friteras och man skär dem i lagom långa stänger. Vi fick själva rulla dem i socker. Konsistensen är som munkar men smakar som struvor. Bussturen fortsatte upp i bergen på smala, slingrande vägar. Vi såg fält med oliv- och mandelodlingar. Vi stannade till på ett ställe där vi skulle få smaka på ”lumumba”(kaffe, brandy, mjölk) eller en ”carajillo”(kaffe, whisky). Till det fick vi ett smakprov på ost och patanegra (som serranoskinka). Den ena guiden hoppade in bakom disken och hjälpte till med serveringen.
Fortsatt tur upp i bergen där vi stannade vid en liten by där vi fick gå ut och höra guiden berätta om olivtillverkning. Där fick de som ville köpa olivolja.
Färden fortsatte till en liten tjusig by med vita hus med vacker vy. Vår ena guide stod vid ett hus med förkläde på och välkomnade oss in. Det visade sig vara ett gammalt muséum som jag förstod det. Där fick vi smaka på Malagavin (som han också sålde), salami, ost, mandel, fikon och russin. Han visade stolt upp trädgården på bergstomt. Därefter blev vi indelade i fyra grupper. Varje grupp fick gå hem till några bybor och äta 3-rätters lunch hos dem. Vår grupp fick en potatis och äggsoppa, stekt potatis och fläskgryta och en sallad samt vin, ortens banan eller apelsin. Därefter hemmagjort dessertvin. Alla grupper hade haft väldigt trevligt.
Hemresa därefter. Vi fick 2 tim fri tid innan middagen som intogs på hotellet (buffé). Några valde sedan pianobaren. Den här dagen gick jag drygt 1700 steg.
Dag 5:
6/5 – Byn Mijas
Sovmorgon. Därefter bussresa (20 min) till byn Mijas som ligger på en stenig platå med utsikt över Fuengirola bl a. Dåligt väder i början men det blev något bättre lite senare. Först rundvandring tillsammans med Monika. Sedan 2 tim fri tid. Många restauranger. Många butiker såsom souvenirer, skinnkläder, konst, smycken, kläder. Åsneturer och hästdroskor fanns att tillgå. Även en kyrka och en tjurfäktningsarena. En lättare lunch intogs på Vinmuseet (salami, skinka, oliver). Där fick vi också en föreläsning om några olika viner (rött, vitt, dessertvin) som vi också fick avsmaka. På bottenvåningen fanns en butik där man kunde köpa viner av olika slag.
Innan middag samlades vi i hotellbaren och bjöds på en drink. Gruppen hade skramlat till Monica som tack för hennes guidning i veckan, så hon och Inez kunde göra något roligt tillsammans för pengarna. Owe höll ett litet tal och överlämnade kuvertet. Samtidigt hade vi skramlat till en gåva till Owe, vår reseledare, som tack för hans arbete med resan. Överlämnades av Stig. Därefter togs ett gruppfoto utanför hotellet.
Middagen var en överraskning. Vi promenerade 20 min utmed strandpromenaden tills vi kom fram till en restaurang som var bokad för vår räkning. Där bjöds vi på gitarrspel och flamencodans. Middagen bestod av 3 rätter: Gazpachosoppa, fläskfilé med stekta grönsaker och potatisgratäng, ramlösa/vin samt glass med jordgubbar. Vid kl 22.00 bröt vi upp och var och en tog sig hem till hotellet själva. Några tog hästdroska hem. Jag och Stina promenerade hem via en bakgata där det låg restauranger på rad med uteserveringar som såg helt olika ut. Vid varje restaurang stod en s k inkastare. Vi stannade vid en pub med lugn miljö och tog en Sangria. Många gatuförsäljare fanns utmed vår väg hem. Jag fick en obehaglig känsla. Då vi kom fram till hotellet tog jag och några till en irish coffee i hotellbaren. Därefter gick vi upp och packade inför morgondagens hemfärd. Den här dagen gick jag c a 10000 steg.
Dag 6:
7/5 – hemfärd (tagna från balkongen till mitt rum)
Frukost och hemresa. Vår reseguide Monica följde med till incheckningsdisken och såg till att allt var ok. Det var fruktansvärt mycket folk på Malagas flygplats. Som tur var var vi i god tid. Vi fick köa jättelänge då vi skulle checka in. Vi fick köa jättelänge då vi skulle gå igenom säkerhetskontrollen. Då allt var klart hade vi inte så mycket tid på oss att handla i tax free eller ta en öl/kaffe. Det blev lite stressigt. Monica hade aldrig sett så många människor på flygplatsen tidigare och då har hon ju varit där flera gånger med olika grupper. Planet till Arlanda avgick kl 11.10. Landade på Arlanda kl 15.20.
Avslutningsvis kan jag säga att vi var ett mycket disciplinerat gäng som var duktiga på att hålla tider. Även bussarna var i tid. En mycket trevlig resa.
/Jill Alm Sköld