Lennart Zetterfeldts reseberättelse från Malta

TRYGG HANSA RESER TILL MALTA OCH GOZO

Mellan den 3 – 7 maj i år tillbringade vi några mycket trevliga och givande dagar på Malta. Researrangör var ReseSkaparna och Reseledare var Fredrik Hammenborn. Fredrik är auktoriserad lokalguide på Malta och bor där sedan år 2000 med sin maltesiska fru och 2 barn. Fredrik visade sig vara en mycket omtänksam personlighet med humor och uppskattdes mycket av oss resenärer. Han besitter en enorm kunskap om snart sagt allt det maltesiska. Fredrik lär bl a ha sagt – ”Mellan riddare och megaliter och 7000 års historia, guidar jag mina gäster och visar varför jag tycker så mycket om Malta”. Vi kunde verkligen instämma i det faktum att det finns så mycket historia på en sådan liten ö. Sammantaget: en mycket trevlig och engagerad reseledare, som hade svar på allt det vi frågade om. Resevärd var allas vår Owe Rönnquist. Jag vill förmena att Owe inte behöver någon särskild presentation.

Något om Malta

Den lilla ön Malta ligger mitt i Medelhavet. Den är bara 316 kvadrstkilometer stor, men har tagit emot influenser från flera av de stora antika kulturerna, och dess invånare har varit ögonvittnen till några av de avgörande händelserna i Europas historia. Öarna befolkades reda ca 5000 f Kr., och allt sedan dess har stormakter gång på gång försökt lägga dem under sig. Ögruppen omfattar sex öar, men bara tre av dem är bebodda. Malta är europas sydligaste land. Det ligger nästan mitt i Medelhavet. Malta blev svårt bombat under andra värlsdkriget och invånarna tilldelades det brittiska Georgekorset för visat mod. Sedan 1964 är Malta självständigt och är republik. Landets officiella språk är engelska och religionen är katolicism.

En del om det digra programmet

Under våra dagar på Malta kunde vi både njuta av städerna genom vandringar och hann med utflykter till omgivningarna.

Vi bodde på ett hotell med god standard beläget centralt invid havet. Det fanns en härlig pool med saltvatten. Ska sägas att vädrets makter stod oss bi med svensk högsommarvärme.

Maten vi serverades var genomgående utmärkt med allt från bra lokal restauranger till italienska dito. Det märktes att man är stolt över det traditionella maltesiska köket.

Maltas Unescolistade huvudstad Valetta har en av världens största koncentrationer av historiska monument, ändå är det promenadvänligt och lätt att röra sig i. Staden fick sitt namn till minne av stormästaren La Valette, som en gång anfört öarna till seger, och står i stort sett kvar som den en gång gjorde när den uppfördes av Johanniterriddarna år 1566. 

Vi besökte den gamla huvudstaden Mdina, som även kallas den ”Tysta staden” och på de smala gatorna och gränderna är biltrafik förbjuden för alla utom lokalbefolkningen. Denna stad är en av Europas bäst bevarade medeltidsstäder och är något av Maltas religiösa huvudstad. Personligen gjorde katedralen St John stort intryck på mig. Den ser lite naken ut från utsidan, vilket gör den påkostade inredningen än mer överraskande. Den innehåller också Caravaggios berömda målning av halshuggningen av Johannes döparen. Dagen avslutades på restaurang Bacchus beläget i ett före detta ammunitionsförråd och vinkällare.

En filmförevisning presenterade historiska milstolpar såsom de olika erövningarna (romarna, goter och vandaler, kalifer, Johanniterorden, Napoleon, Britterna). Onekligen en intressant och spännande historia, som vi fick oss beskrivet i koncentrat.

En av dagarna gjorde vi en heldagsutfärd till Maltas lillasyster Gozo. Denna ö är bara en fjärdedel så stor som Malta. Dess historia följer i stora drag Maltas men ändå har de två öarna olika karaktär. Livet går långsammare på Gozo och är mindre påverkat av turismen. Här besökte vi bla Ggantija med fri sikt över omgivningen, och kanske var det därför invånarna under yngre stenålder valde att uppföra ett tempel på platsen. Templet är det äldsta som man har grävt ut på Malta. Vi hann även med ett besök i den pittoreska fiskebyn Xlendi där de små pittoreska fiskebåtarna ligger och guppar. Det passade utmärkt att där få avnjuta en lokal lunch.

Ett besök på en vingård ingick även. Maltesiskt vin är ju inte lika känt för vinodling som sina större grannländer runt Medelhavet, men det maltesiska vinet hävdar sig bra och vi lät oss väl avsmaka. Jag tror t o m att någon skulle försöka sig på en direkimport.

Sammantaget var detta en mycket givande resa tillsammans med trevliga resekamrater. Ett hjärtligt tack till reseledare teamet.

Lennart Zetterfeldt

Åter till Maltasidan